Anna Höglund.

Har också du för många måsten? – Här får du fyra tips för att räcka till

Du har tusen saker att fixa, det är jobbet, föreningsmötet, vårdsamtalet för barnet, och snart har ni också årsdag med din partner… Plus att du lovat hjälpa din syster med hennes bröllop. Tankarna bara snurrar i ditt huvud – hur ska jag hinna med allt jag måste?

1. Stanna upp och erkänn känslan att inte räcka till

För det första: Bejaka din känsla av att inte räcka till. Den är helt okej. Att känna sig otillräcklig är en känsla man gärna skuffar åt sidan. Istället skyller man på att det finns så många måsten. Stanna upp och erkänn att du upplever att du inte räcker till.

2. Prioritera och sortera dina måsten i viktighetsordning

Sedan behöver du prioritera. Spjälk upp dina måsten i mindre bitar och fundera vad som är viktigast.

Då jag gjorde min soul searching kom jag till insikt med att barnen och familjen kom först. Sedan jobbet som ger en inkomst, så vi kan leva. Men vad är barnen och familjen utan mig? Jag insåg att jag också måste prioritera mig själv.

Stenar i stranden radade på varandra, vatten forsar.

Fast det bara handlar om en femton minuters promenad ENSAM, så är det i alla fall någonting. Eller en tyst stund i sovrummet. Det är något jag gav till mig själv.

För dig kan det vara andra saken. Men att ge dig själv det du behöver gör att du fungerar bättre som mamma, fru, kvinna, kollega.

Det kan kännas motvilligt och svårt att prioritera. Då du tvekar kan du fråga dig själv: vad är det värsta som kan hända? Om svaret är att du inte fått anmälan in till skolan eller missat en förfallodag på räkningen eller till och med att chefen blev upprörd för att du missade deadlinen, så är det inte livshotande.

Jag skulle säga det är livsgynnande, eftersom du då lyssnat på dig själv, och det skall du vara tusans stolt över!

3. Titta inåt och dyk djupare

Kanske du också kämpar med känslan att inte vara en tillräckligt bra förälder. Du gör mycket för dina barn, för din familj, för jobbet, men ändå så kommer känslan av att du dras åt många olika håll.

Glasboll där solnedgång speglar sig.

Jag vill uppmana dig att titta inåt och dyk djupare. Oftast finns det en orsak varför du inte känner att du räcker till. Klandrar du dig själv för att du inte gör bra nog?

Vad är då detta bra nog för dig? Kommer du någonsin dit, eller behöver du medvetet sänka kraven? Jag säger medvetet eftersom jag vet att det inte går genom att knäppa i fingrarna, det är en process.

Att varje dag medvetet göra ett val att ”idag gör jag det här, och det är bra nog”.

Så sänk kraven, ändra dem medvetet, förlåt dig själv då det går tokigt och ta vara på de små stunderna då ni skojas i soffan eller snick snacket i bilen <3.

4. Sätt käpp i ekorrhjulet (och be om hjälp)

Om det känns att ditt ekorrhjul bara snurrar på behöver du försöka sätta en käpp i hjulet och få det att stanna – eller åtminstone sakta ner, så du får styrfart.

Stanna alltså upp och prioritera. På vilket sätt känner du klarhet i vardagen? Vad får dig och din familj att må bra? Använd det som ledstjärna när du prioriterar.

Om jag har tusen saker på gång i huvudet och ingenting verkar klarna så brukar jag ta en promenad (ENSAM!!) Underligt nog har jag ofta lösningar då jag återvänder hem. Vad jag verkligen MÅSTE göra och vilket jag behöver göra till först.

Kvinna funderar, ser på lappar på en vägg.

Vårdsamtalet för barnen kan skjutas upp, det är inte på minuten, eller? Fem års dagen med partnern – du behöver kanske inte planera in värsta ståhejet, eftersom jag antar att ni båda två har mycket på agendan, för visst delar ni på bördan i vardagen?

Sist men absolut inte minst, be om hjälp. Ofta då vi blir överväldigad av vardagens ekorrhjul glömmer vi att vi inte behöver göra allt själva. Kan det finnas nån som kan hjälpa dig?

Så stanna upp, vilka är verkliga måstena? Prioritera och be om hjälp. Det första är viktigast, för om du inte stannar upp, blir du meddragen i ekorrhjulet. Sätt käpp i hjulet istället.

Anna

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *